Mi a NIS2?

Posted by

A NIS2 (Network and Information Security Directive 2) az Európai Unió által elfogadott jogszabályi keretrendszer, amely az információbiztonságra és hálózatvédelemre vonatkozó előírásokat tartalmazza. A NIS2 célja, hogy megerősítse az Európai Unió digitális infrastruktúrájának ellenálló képességét és biztonságát a kibertámadásokkal és más digitális fenyegetésekkel szemben.

A NIS2 keretrendszer fő céljai és intézkedései a következők:

  1. Kritikus infrastruktúrák védelme: A NIS2 előírja a kritikus infrastruktúrák, például energiaellátás, közlekedés, egészségügyi rendszerek stb. digitális biztonságának megerősítését és védelmét.
  2. Digitális szolgáltatók kötelezettségei: A NIS2 kiterjeszti a digitális szolgáltatók körét, akiknek biztonsági kötelezettségeik vannak, és előírja számukra a kibertámadások elleni védekezéshez szükséges intézkedéseket.
  3. Biztonsági incidensek bejelentése: A NIS2 előírja, hogy a digitális szolgáltatóknak bizonyos típusú biztonsági incidenseket kötelezően be kell jelenteniük az illetékes hatóságoknak.
  4. Nemzeti hálózat- és információbiztonsági stratégiák: A NIS2 előírja, hogy az EU-tagállamoknak nemzeti hálózat- és információbiztonsági stratégiákat kell kidolgozniuk és végrehajtaniuk a digitális fenyegetések elleni védekezés érdekében.

A NIS2 rendelkezéseit a tagállamoknak át kell ültetniük a nemzeti jogrendszerbe, és az illetékes hatóságoknak kell biztosítaniuk a megfelelőség ellenőrzését és végrehajtását. A NIS2 egy fontos lépés az európai digitális tér biztonságának erősítésében és az EU digitális infrastruktúrájának védelmében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük